City-HUB: hatékony városi intermodális csomópontok

Sziromi Boglárka - 2013-03-01A City-HUB elnevezésű, városi mobilitással kapcsolatos projekt 2012. szeptember elsején kezdődött el az Európai Bizottság társfinanszírozásával a 7. Kutatási Keretprogramban. A City-HUB projekt egy átjárható, intelligens, tiszta és biztonságos intermodális közösségi közlekedési rendszer tervezését tűzte ki maga elé, összefogva a szakma vezető szakértőit a tervezés, városi integráció, közlekedésszervezés, üzleti, helyi és regionális hatóságok területéről, valamint az utazókat képviselő civil szervezeteket. Mindezek mellett a projekt feltárja, milyen tervezési eljárások szükségesek ahhoz, hogy a különleges figyelmet igénylő célcsoportok, úgymint idősek, fiatalok, fogyatékkal élők is megfelelő mértékben részesüljenek az átszállási kapcsolatok fejlesztésének előnyeiből.


A City-HUB projektindító megbeszélésére 2012. szeptember 27-28-án került sor Madridban. A kétnapos találkozó napirendjén többek között olyan előadások szerepeltek, melyek a projekt adminisztratív és finanszírozási kérdéseivel foglalkoztak, valamint a projekt műszaki oldalát bemutató előadásokat is tartottak az egyes részterületekért felelős partnerek. Az Európai Bizottság projektfelelőse, Natascia Lai ismertette az Európai Bizottság elvárásait azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokra kell fókuszálni a projekt során az elkövetkezendő 30 hónapban. A találkozó szakmai helyszínbejárással végződött a Moncloa intermodális központban, melyet Javier Aldecoa, a Madrid Interchanges műszaki vezetője mutatott be.

A városi intermodális központok a közösségi közlekedési rendszerek kulcspontjai, hiszen ezek teremtenek kapcsolatot az egyes közlekedési módok között. Az időmegtakarítás, a városi térbe való integráció, a várakozási idő minőségi kihasználása, az optimális üzemeltetési modell mind-mind olyan előnyök, melyek az átszállási kapcsolatok hatékonyságának növeléséből adódnak. Bár az intermodális központok már most is fontos szerepet játszanak az elérhetőség javításában, még sok tennivaló van a szűk keresztmetszetek és problémák megoldásában, amelyek elsősorban a különböző közlekedési módok koordinálásnak összehangolatlansága, valamint az alkalmazott infokommunikációs rendszerek és üzemeltetési modellek miatt jelentkeznek.

Ezt az irányt követve, a City-HUB célkitűzései a következők:

1. A City-HUB modell elkészítése és tesztelése az intermodalitás, monitoring és üzemeltetés integrált európai management modelljének megvalósítása érdekében.

2. Az ökológiai lábnyom és a balesetek számának csökkentésével, a mobilitás, kommunikáció és virtuális utazás területén felhasznált új technológiák felhasználásával, és az egészséges életmódot népszerűsítve elérni az átszállások hatékonyságának növekedését.

3. Az integrált mobilitási irányelvek minél szélesebb körben történő elterjesztése – biztosítva ez által a munkahelyek, egészségügyi szolgáltatások, oktatás és képzés, vásárlás valamint szabadidős tevékenység könnyebb elérhetőségét.

4. Olyan közösségi közlekedés-tervezés mely megfelel a szociális, környezeti és mobilitásbeli követelményeknek a leginkább környezetbarát és hatékony módon.

5. Hozzájárulás az európai intermodalitási szabványok, minimális követelmények, minőségbiztosítási tevékenységek és a közösségi közlekedési szolgáltatási színvonalának fejlesztéséhez.

A konzorcium Európa legnagyobb kutatóintézeteiből áll. A Madridi Műszaki Egyetem Közlekedéskutatási Központja (UPM/TRANSyT) tölti be a projekt-koordinátori szerepet; a konzorcium további tagjai a magyar Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI), valamint norvég (TOI), görög (CERTH), brit (TRL), finn (VTT), francia (IFSTTAR), holland (Panteia) és cseh (CDV) kutatóintézetek.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. vezeti a 7. munkacsomagot, amely az érintettekkel (stakeholderek) való konzultációért felelős. Emellett részt veszünk a jelenlegi helyzet feltárásában (WP2), a hatékony és intelligens tervezés kidolgozásában (WP3), a City-HUB modell felépítésében (WP5) és esettanulmányokkal való tesztelésében (WP6).

A projekttel kapcsolatos további információkat a City-HUB weblapján

www.cityhub-project.eu talál.

Ezentúl további tájékoztatás kérhető a konzorciumi projektvezetőtől (Prof. Andres Monzon, UPM/TRANSyT,

andres.monzon@upm.es) valamint a magyar projektvezetőtől (Keserű Imre, KTI, keseru.imre@kti.hu).

Üdvözlettel:

Sziromi Boglárka


projekt asszisztens

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.

Projekt Koordinációs iroda

1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5.
Tel.: 1/ 371 5976
Mobil: 30/ 216 5657
E-mail:
sziromi.boglarka@kti.hu
Web: http://www.kti.hu