Határon átívelő konferencia a közlekedésről

Sándorné Lakatos Katalin - 2013-10-15

Hetedik alkalommal rendezett Közlekedéstudományi Konferenciát “Határok nélküli partnerség” címmel a Közlekedéstudományi Egyesület Nógrád Megyei Területi Szervezete október elején. A Fülek-Salgótarján helyszínű tanácskozás magyar oldali rendezvényét a Salgó Hotelben tartották 4-én.

A konferencia résztvevőit Bucsok Lajos, a Nógrád Volán Zrt. személyszállítási igazgatója, a KTE Nógrád Megyei Területi Szervezet Elnök köszöntötte. A programszervezés oroszlánrészét Kecskés Zoltánné, a szervezet titkára vállalta.

Az előadók változatos, térségünk közlekedését érintő témákat vetettek föl. A nyitónapon, Füleken szó volt többek között a Novohrad-Nógrád Geoparkról, Magyarország-Szlovákia közötti diplomáciai kapcsolat elmúlt húsz évéről, a közutak- és a vasutak fejlesztésről, s a határszakaszon a 2014-2020-közötti időszakban várható infrastrukturális beruházásokról. A Salgó Hotelben Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester nyitotta az előadók sorát, aki prezentációjában a város hosszú távú közlekedés-fejlesztési terveit mutatta be. Megtudtuk, hogy az átalakításoknak három szegmense van: a Salgóbánya és a Beszterce lakótelep között egykor működő kisvasút helyreállítása, a helyi tömegközlekedési csomópont belvárosba helyezése és a 81-es számú vasút felújításával párhuzamosan elővárosi megállóhelyek létesítése. A közlekedéspolitika aktuális helyzetéről adott tájékoztatást Holnapy László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető helyettese; a MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatairól, a menetrend és tarifapolitikájáról Dr. Phd. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. marketingvezetője beszélt. Úti Csaba, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ vezérigazgatója “Az átalakuló Volánok, a Közép-Kelet-magyarországi Közlekedési Központ működésének bemutatása” címmel tartott előadást, majd egy rövid szünet után menetrendalapú pályafelújítás a MÁV Zrt-nél témában Lipusz Ferenc, a MÁV Zrt gazdálkodási igazgató-helyettese szólalt föl, a Nemzeti infrastruktúra Zrt. lebonyolításában a magyar-szlovák határon megvalósuló projekteket pedig Kovács Ákos, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Beruházási Programok Igazgatóság vezérigazgató-helyettese mutatta be. Kisteleki Mihály, a MÁV ny. igazgatója “Motorvonatok a vasúti személyszállításban” címmel tartott előadást.

A közlekedéstudományi konferencia nagy érdeklődésre tartott számot, a korábbi évekhez hasonlóan idén is kitettek magukért a szervezők: olyan szakembereket ültettek egy asztalhoz és szólaltattak meg, akik kulcsszerepet játszanak a közlekedésszervezésben és fejlesztésben.

Sándorné Lakatos Katalin

(forrás: Városunk Salgótarján Polgármesteri Tájékoztató Lap)