A közlekedés biztonságra különösen veszélyes szabályszegések

Általános Közlekedési Tagozat
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központ 1083 Budapest Üllői út 82. I.emelet 122.tanterem
2019. március 12.



Program

2019. március 12. (kedd) délután

14:00-tól
Dr. Czencze Zoltán főügyöszségi ügyész Pest megyei Főügyészség


Moderátor: Major Róbert szakosztályi elnök

Összefoglaló

Közel hatvan érdeklődő előtt került megrendezésre közlekedésszakmai találkozó március 12-én a Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozat Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztálya és a NKE-RTK a Közbiztonsági Tudományos Diákkör szervezésében „A közlekedés biztonságára különösen veszélyes szabályszegések” címmel. A rendezvényen vitaindító előadást tartott Dr. Czencz Zoltán főügyészségi ügyész úr, melyben a BTK közlekedési bűncselekményeinek minősítési, értékelési szempontjainak lehetséges változtatásairól hallhattak értékes gondolatokat az érdeklődők.

Az előadást közel másfél órás szakmai hozzászólások követték, melyen felszólalt többek között Dr. Ruppert László, a KTI volt igazgatója, Kádár Tibor alezredes az ORFK Közlekedésrendészetének munkatársa, Dr. Szabó György legfőbb ügyészségi ügyész, Pásti Imre nyugalmazott építőmérnök a BKK-tól. 

Siska Tamás közlekedéspszichológus szerint a szabálysértések esetében a gyakoriságot kéne szankcionálni, mert a rendszeres elkövetés esetén növekszik igazán a baleset veszélye. Emellett rávilágított, hogy a tudatos szabályszegések magasabb figyelmi szint mellett történnek, így magyarázható, hogy a szabálysértő relatív nagyobb „biztonságban” van, mintha csak belekerül egy veszélyes szituációba. Felföldi Péter, a Közbiztonsági tanszék közlekedésmérnök tanára a gyengébb közlekedők védelmében, és az áldozathibáztatás ellenében emelt szót.

A sikeres szakmai eszmecserét követően kötetlen beszélgetés alakult ki a megjelentek között. Az esemény moderátora Dr. Major Róbert szakosztályi elnök, a Közbiztonsági Tanszék vezetője volt.

Letölthető dokumentumok

Galéria képek