Erdők, hegyek gőzősei Tiszolci Fogaskerekű és a Feketegarami Erdeivasút felfedezése

Általános Közlekedési Tagozat
Szlovákia
2018. szeptember 15-16.



Program

2018. szeptember 15. (szombat)



Találkozás a reggeli órákban Népligetnél, ahonnan külön autóbusszal indulunk el Szlovákiába, Tiszolc városába. Több mint 50 év után 2014 óta újra közlekednek gőzmozdony vontatta vonatok a Tiszolc – Fenyves (Tisovec – Zbojská) közti fogaskerekű vasúton. A gőzmeghajtásnak köszönhetően ez a műemlékvédelem alatt álló vasút az egyik legutolsó napjainkban is működő normál, 1435 mm nyomtávú fogaskerekű Európában. Csoportunknak külön fenntartott helyekkel várnak bennünket, hogy déltől megmásszuk az 50% -os emelkedőkkel tarkított, 40 km hosszú távot. A végállomáson hosszabb szabadidő áll rendelkezésünkre kipróbálni a menedékház tradicionális konyháját, illetve kellemes sétát tenni friss magaslati levegőn.


Kora délutáni órákban érünk vissza Tiszolcra, ahonnan autóbusszal tovább utazunk a legjelentősebb bányavárosok egyikébe Besztercebányára, ahol az éjszakánkat töltjük.
Szállásunk elfoglalása után szabad program keretében lehetőség van körbe járni a gyönyörűen felújított főteret, az északi részéhez kapcsoló Várnegyedet, melynek kiemelkedő látnivalója a gótikus Mária-templom.

2018. szeptember 16. (vasárnap)

Reggeli a szálloda éttermében majd egész napos kirándulás a Feketebalogi kisvasúton. A Feketebalogi kisvasút (Čiernohronská železnica - ČHŽ) egy 760 miliméter széles nyomtávú kisvasút Közép-Szlovákiában, a Fekete-Garam mentén Chvatimech, Kisgaram (Hronec), Feketebalog (Čierny Balog) és Vydrovo állomásokat köti össze. A Szlovák Érchegységben való elhelyezkedése garancia arra, hogy a táj nagyon szép és változatos. A vasút eredetileg a közlekedés feltételeinek javítása céljából épült. Napjainkban a történelmi személy és teherszállító kocsik igazi turisztikai attrakciónak számítanak. A nap folyamán utazunk (M 21.004) motorkocsival, gőzvontatású teher- és személyszállító kocsikból álló vegyes szerelvénnyel. Menet közben több fotó megállót tartunk, amelyek egyedülálló fotózási lehetőségekre nyújtanak alkalmat. A kuriózumnak számító egyik leglátványosabb szakasz Feketebalog és Dobrocs állomások között található, ahol egy focipálya közvetlen közelében, a partvonal és lelátó között pöfög el a Feketebalogi kisvasút élményvonata, akár egy mérkőzés kellős közepén. Ebédünket Feketebalog vasútállomáson fogyasztjuk el a déli órákban. A kisvasutas utazásunk Vydrovo-völgyben ér végett egy menetrendszerinti járat igénybevétele után, ahonnan rövidebb szabadidőt követően autóbusszal utazunk haza Budapestre. Tervezett hazaérkezés a kora esti órákban.


Letölthető dokumentumok