Üzemlátogatás az M 4. METRO irányító központjában

BAZ Megyei Területi Szervezet
Budapest Kelenföld
2017. április 25.




Összefoglaló

Üzemlátogatás az M 4. METRO irányító központjában

BKV üzemlátogatás keretében, a KTE BAZ Megyei Szervezet Vasúti Forgalmi Szakcsoportjának 16 tagja, tekinthette meg a  4. METRÓ járműtelepét és irányító központját.

A szerelőcsarnokban rövid ismertetőt kaptunk Nagy István úrtól a jármű állományról, karbantartási tevékenységről. A szerelő aknában az Alstrom metró szerelvény gépészeti áttekintésével érthettük meg a különbségeket, a járművezetővel és járművezető nélkül közlekedő járművek között. Telephelyi sétánk elvezetett a selejtezésre váró régi szerelvények és a kerékeszterga részére kialakított szerelő csarnok mellett. A remízben a szerelvények üzemi mozgatásával, a segélykérő és utastájékoztató rendszerrel, a homlok falon található menekítő ajtóval, ajtó záró-nyitó és odazáródást gátló rendszerrel, valamit a kézi vezérlésre áthelyezéssel ismerkedhettünk. A mosó vágányon belülről is láthattunk egy "baliz"-t, és ismertetőt hallhattunk az alkalmazott mosási technológiáról, fényjezési rendszerről. 

A főépület 8. emeletére látogatva az automatikus irányítási rendszert figyelhettük meg. A főirányító és három operátor (utasforgalmi, vonalas és blokk) mellett a gépészeti diszpécser munkáját is ismertette Rózsa Norbert mérnök úr. Az irányító terem 72 monitorján követhettük nyomon a dolgozók munkáját, a vezető nélküli szerelvények működését, irányítását.

A KTE BAZ Megyei Szervezetének Vasúti Forgalmi Szakcsoportja külön köszönetet mond Darai Lajos mérnök úrnak az élménydús "idegenvezetésért".

Lejegyezte: Pohubi Ágnes

Galéria képek