Hajózási Tagozat

Elnök

Tóth Zoltán

Titkár

Csobay Balázs
e-mail: csobayb [kukac] budapest [pont] police [pont] hu
telefon: +36 20 339 4380


                                     

 

 

 

Az 1949-ben alapított Egyesületben Vasúti, Hajózási és Légiközlekedési Tagozat égiszén belül indult a Hajózási Szakosztály. Az akkori vezető Garadnai András MAHART Hajójavító Igazgató tevékeny közreműködésének köszönhetően 1994-ben önállósodott és megalakult a ma is élő Hajózási Tagozat. Két szakosztályra épült ekkor a belvízi illetve vizirendészetire. A tagozat létszáma a kezdetektől fogva 80-120 fő közt ingadozik. A tevékenység során több kezdeményezés is volt szakcsoportok alakítására pl. a Tiszai, vagy a tengerészeti is így alakult, de ezek nem tudtak fennmaradni, így megszűntek, vagy beleolvadtak a belvízi szakosztályba.

Garadnai Andrástól az elnöki teendőket Somlóvári László Csepel Nemzetközi Szabadkikötő Igazgatója vette át, majd Somogyi István a Hajózási képesítő Iskola Igazgatója elnökölte a Tagozatot.

A közelmúltat tekintve 2011-évben a Hajózási Tagozat átalakult, az elnök Tóth Zoltán lett, két szakosztálya a Belvizi hajózási (elnök: Mészáros Tibor) és a Jogi-hatósági (elnök: Dr. Oláh Zoltán) nevet viseli. A belvizi szakosztályon belül Hadházi Dániel elnökletével megalakult a Hajómérnöki állandó Bizottság. A bizottság célja a hazai hajóépítő és hajómérnök szakma képviselete. A civil szakmai szervezetekre vonatkozó új szemléletű törvényi szabályozás értelmében az érintett szakmai szervezetek véleményének kikérése kötelező a vonatkozó törvényi szabályozás kialakítása során. Ahhoz, hogy a hajóépítő szakma jelenleg csupán megtűrt helyzetén a jövőben kedvező irányban változtatni tudjunk, elengedhetetlen az ilyen összefogás. A Bizottság a programokon való részvétel mellett külön is ülésezik.

A Tagozat tevékenységét egyfajta állandóság jellemzi, évek óta havonta egy programot ajánlunk tagságunk és esetleges vendégeink részére. Ezeket az üléseket, rendezvényeket igyekszünk külső helyszíneken megtartani, s előadót a hajózás aktualitásait figyelembe véve hívunk meg. Emellett folyamatosak a „történelmi visszapillantásokat” biztosító rendezvények szervezése is. Korábbi években tevékenyen közreműködtüuk egy budapesti Hajós Bál megszervezésében. Minden évben szervezünk szakmai kirándulást, néha ezt külföldi úticéllal tesszük. Ilyen volt pl. az osztrák területen lévő Melki hajózsilip megtekintése. Évente két, szükség esetén három vezetőségi ülést tartunk.

2014-15 évben a választások alakalmával a tagság megerősítette Tóth Zoltán elnököt és Csobay Balázs titkárt funkciójukban így újabb négy éves ciklusban a korábbi hagyományainkat továbbvivő, új lehetőségeket kiaknázó tagozati munka indult. Továbbra is képviseli tagságunkat a korábban megbízott szenior (Almási János), rendezvény (Boross István) és ifjusági (Tauszik Viktor) felelősünk.

A vezetőség döntése alapján 2015 január óta megszűntek szakosztályaink, a szakosztályok elnökei és titkárai a vezetőségünk tagjaivá váltak. E szervezeti átalakulásunk reményeink szerint hatékonyabbá és célszerűbbé teszik a vezetőségi munkát.

 

A Hajózási Tagozat a jövőben is szeretettel várja régi és új tagjait, vendégeit rendezvényein, melyeket minden esetben a hajózás szolgálatára ajánljuk.

 

 

 

 Elnökeink voltak:                                                            A jelenlegi vezetőség:

            

Somlóvári           Somogyi             Garandai                               Mészáros                       Tóth                 Hadházi
László                   István                  András                                   Tibor                           Zoltán                 Dániel

                                                                                                        

                                                                                                          Csobay Balázs 

                                                                                                                                                tagozati titkár

 

 

A tagozat 2017. évi tájékoztatója ITT érhető el.

Galéria képek